Groothandel voor bouw en industrie

Veilig gebruik van diisocyanaten

Verplichte opleiding voor producten op PU-basis

Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde (PUR) schuimen, vezels en coatings zoals verven en vernissen. Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de betreffende producten.

Om ervoor te zorgen dat werknemers veilig met diisocyanaten kunnen blijven werken, zullen vanaf 24 augustus 2023, en vervolgens om de vijf jaar, nieuwe opleidingseisen verplicht worden voor professionele en industriële toepassers van producten met een totale concentratie monomeer-diisocyanaat van meer dan 0,1%.

Wat betekent deze beperking?
•    Correcte etikettering van producten
•    Op producten die vanaf 24 februari 2022 in de handel worden gebracht, moet op het etiket een duidelijk zichtbare verwijzing naar de opleidingsvereiste zijn aangebracht.

Opleiding voor verwerkers
Uiterlijk op 24 augustus 2023 moeten alle commerciële of industriële verwerkers van producten die diisocyanaten bevatten, een toepassingsopleiding volgen en vervolgens een certificaat ontvangen dat verder gebruik toestaat.

Waar kan ik opleidingen volgen?
Via onderstaande is gratis de cursus te volgen. Doe gratis een training met vouchercode: FEICA_21_C24

Afbeelding