Groothandel voor bouw en industrie
Achtergrond afbeelding

Elektronisch factureren wordt verplichte kost en dat is goed nieuws

Begin vorig jaar is een groep bouwbedrijven samen met Koninklijke Bouwend Nederland, ondersteund door Ketenstandaard Bouw en Techniek, een initiatief gestart om van elektronisch factureren een standaard werkwijze te maken. De initiatiefnemers gaan dit per 1 januari 2022 verplicht invoeren.

Miljoenen facturen per jaar
Inkomende facturen bezorgen je administratie (te)veel werk. Een groot deel van deze facturen zijn pdf facturen. De pdf is een afbeelding en daardoor niet gemakkelijk en geautomatiseerd in te lezen in de administratie. De initiatiefnemers achter elektronisch factureren ontvangen gezamenlijk miljoenen facturen per jaar. Hoeveel facturen ontvang jij per jaar?

Een elektronische factuur daarentegen is minder foutgevoelig, efficiënter en voordeliger én kan de factuurgegevens gestructureerd aanleveren en inlezen. Bedrijven die zaken doen met de overheid zijn al verplicht om elektronisch te factureren.

**Voordelen e-factureren **

Tijdsbesparing

Er zijn minder handelingen nodig om facturen te versturen en te verwerken, omdat de facturen direct in de boekhouding terecht komen.

Actuele cijfers

In- en uitgaande facturen staan sneller in de boekhouding waardoor je over actuele(re) cijfers beschikt.

Kortere betalingstermijn

Gemiddeld wordt een e-factuur zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur.

Minder fouten

Er zijn minder stappen bij het versturen en verwerken van e-facturen, hierdoor vermindert automatisch de kans op fouten.

Meer veiligheid

Een e-factuur wordt gecontroleerd op IBAN, btw-nummer en KvK-nummer. Spookfacturen en dubbele facturen worden hierdoor eenvoudig onderschept.

Kostenbesparing

Op directe kosten zoals printers en inkt, maar ook op indirecte kosten zoals arbeidskosten.

 Standaard berichten
Voor het versturen en ontvangen van facturen is een bouw- en intraspecifieke elektronische berichtenstandaard beschikbaar die wordt beheerd door Ketenstandaard Bouw en Techniek: De DICO Standaard (voorheen SALES Standaard).

Doe mee!
Sluit aan en doe mee, want als iedereen meedoet, spreken we samen dezelfde facturatietaal en werkt de hele keten efficiënter. Vrijwel alle leveranciers van software voor de bouw ondersteunen de DICO-standaard en er zijn al meer dan 3.000 bedrijven die er gebruik van maken. Op DICO - Ketenstandaard vind je meer informatie en kan je controleren of jouw software al geschikt is.
Begin op tijd en doe mee zodat jouw bedrijf kan voldoen aan de vraag naar elektronische facturen.
Initiatiefnemers

Dit standaardisatie traject is een initiatief van TBI, Ballast Nedam, BAM, Strukton, Dura Vermeer, Heijmans, Koenders Totaalbouw, Plegt-Vos, Unica, Volker Wessels, Unifiedpost, Ketenstandaard Bouw en Techniek en Koninklijke Bouwend Nederland. Ook materiaalleveranciers Polvo, Isero, BMN, Wasco, Voskamp en Technische Unie zijn betrokken bij de plannen.

Meer weten? Neem dan contact op met Luuk d’Hooghe van Ketenstandaard (l.dehooghe@ketenstandaard.nl), Yvo de Coster van TBI (y.decoster@hazenberg.nl) of Joppe Duindam van KBNL (j.duindam@bouwendnederland.nl).