Magazijnbeheer (Two Bin/KANBAN)

Hoe werkt het Kanban systeem?

Het Kanban systeem zorgt voor productie op basis van verbruik. Een proces moet een aantal producten produceren op basis van klantvraag. Er zijn hiervoor onderdelen benodigd. Deze worden uit de voorraad onttrokken. Wanneer de voorraad tot een bepaald punt is gedaald, wordt er een signaal gegeven aan het proces stroomopwaarts om de voorraad weer bij te vullen. Het aantal wordt aangegeven op de Kanban kaart.

 

Voor wie is het Kanban systeem geschikt?

Het Kanban systeem is uitermate geschikt voor bedrijven waar (relatief) gestandaardiseerde productie plaatsvind. Zo passen wij dit systeem in samenwerking met onze klanten veel toe bij bedrijven in de timmerindustrie, waar we hiermee een grote stijging in de productiviteit realiseren. 


Verder wordt dit systeem succesvol toegepast bij bedrijven in de industrie sector. Doordat de juiste producten altijd op voorraad zijn is de doorlooptijd van het proces niet afhankelijk van de aanvoer van deze producten/materialen. Hiermee elimineer je een belangrijke bottleneck, en zorgen we er samen voor dat het proces zo optimaal mogelijk blijft verlopen. 

Wat zijn de regels voor een Kanban pullproductie systeem?

  1. Processen stroomafwaarts onttrekken precies het benodigde aantal onderdelen uit de buffers stroomopwaarts. Het aantal wat onttrokken kan worden, hangt van het aantal Kanbans (= aantal kaarten in omloop) af.
  2. Elke processtap produceert het aantal onderdelen wat op de Kanban vermeld staat. Dit gebeurt in de volgorde waarin de Kanbans liggen (vaak first-in-first-out).
  3. Een Kanban is vrijwel altijd gekoppeld aan een mandje, kar, container, bak of iets dergelijks. Geen Kanban betekent geen productie.
  4. Alleen defectvrije onderdelen mogen geleverd worden. Indien er defecten optreden, dient de oorzaak direct opgelost te worden.
  5. Het productieproces moet gestroomlijnd worden om de productie te balanceren. Variatie in de vraag wordt ondervangen door het aantal Kanbans aan te passen. Het aantal Kanbans wordt langzaam verminderd om het onderhandenwerk te verlagen. Hierbij komen verspillingen aan het licht die geëlimineerd moeten worden.

Contact

Vind een vestiging in de buurt.

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Bekijk alle vestigingen

Aanmelden Voskamp nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen!