Hartwerk

Van stage tot (jaar)contract

Ze konden er alleen van dromen: een stage volgen en vervolgens een (jaar)contract. Voor 35 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het werkelijkheid geworden. Ze gingen aan de slag bij een van de tien deelnemers aan Hartwerk. Bij Belderink schildersberdrijf en vastgoedonderhoud, Boll Dakmanagement, Bribus, Donkergroen, Dura Vermeer, Geas, Gebr. van der Geest schilder- en vastgoedonderhoud, Installatiebedrijf Klein Poelhuis, Voskamp Groep en Welbions krijgen ze de kans om werkervaring op te doen en een diploma te halen, met als einddoel een vaste baan. Het initiatief heet Hartwerk en na bijna vijf jaar blijkt het concept meer dan succesvol.

""Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen naar betaald werk. Dat is waar Hartwerk voor staat.""

Hans van Es, Directieadviseur MVO / Duurzaam bij de Voskamp Groep

Aan het woord is Hans van Es, initiatiefnemer van Hartwerk. "In 2016 begonnen we met vijf jongeren. Inmiddels zijn er ongeveer 40 mensen gestart, waarvan er slechts een paar tussentijds gestopt zijn." De deelnemers starten in de vorm van een stage of een proefplaatsing in een reguliere baan bij een van de aangesloten organisaties. "Door begeleiding op de werkvloer en eventueel specifieke externe ondersteuning (jobcoach) gaan ze een tijd aan het werk en worden de ambities en mogelijkheden verkend. Er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden zoals werkritme en omgang met materialen. Zo kunnen ze een volwaardige positie op onze arbeidsmarkt krijgen."

 

Supergemotiveerd
Hans: "We zijn enthousiast over Hartwerk en willen het concept een stap verder brengen! Allereerst hebben we onze doelgroep breder gemaakt: de focus ligt niet meer alleen op jongeren, zoals bij de start. We zien potentie in iemand die thuis zit en supergemotiveerd is om aan het werk te gaan." Daarnaast spannen de organisaties achter Hartwerk zich in om meer bedrijven en organisaties te vinden die het concept omarmen en mee willen doen. "Onze ambitie is om het netwerk verder uit te breiden met meer organisaties. Niet door te werven, maar door deze aan te trekken vanuit intrinsieke motivatie. Daarnaast blijven we werken aan meer trajecten binnen de huidige bedrijven. Van ruim 35 naar 100 succesvolle trajecten in de komende jaren zou fantastisch zijn."

 

Kwaliteiten
Voskamp Groep is ook erg enthousiast. Directeur Frank Heidanus: "Ik ben ervan overtuigd dat diversiteit de beste werksfeer oplevert. Er moet een goede balans zijn in jong en oud, man en vrouw en in kwaliteiten. En juist in die kwaliteiten zit het hem bij Hartwerk. De deelnemers aan Hartwerk vullen de teams aan, zij worden heel blij van taken die anderen in het team minder leuk vinden."

 

Droeftoeters en bruistabletjes
Bedrijven en organisaties moeten meebewegen met de veranderingen die continu plaatsvinden. Hoe maakt Voskamp Groep nog ruimte voor Hartwerk? Frank Heidanus: “Hartwerk past hier juist perfect bij. Sommige werknemers vinden veranderingen lastig, die blijven het liefst doen wat ze al jaren doen. Ik noem ze de ”droef toeters" of “mentaal gepensioneerden”. Om daar tegenwicht aan te bieden heb je juist werknemers nodig die wél de drive en energie hebben om nieuwe dingen op te pakken: de bruistabletjes. De jongeren die via Hartwerk bij ons werken zijn daar ook voorbeelden van: ze zorgen voor dynamiek in de teams."

 

Uitwisseling van kennis & mensen
Er vindt veel kennisuitwisseling plaats tussen de deelnemende organisaties. Hans: "Het ene bedrijf is verder met inclusief personeelsbeleid dan de ander. Weer een ander heeft goede contacten met een bepaald jobcoachings-bureau. Deze kennis wordt gedeeld in het netwerk van Project Hartwerk." Daarnaast vindt er ook uitwisseling van medewerkers uit het project plaats. Zo heeft een deelnemend groenbedrijf tussen april en oktober volop werk, maar in de overige maanden minder. Andere organisaties in het netwerk nemen deze seizoenswerkers dan over tijdens de wintermaanden.

 

Sociale aanstekelijkheid
Waarom zou een bedrijf of organisatie mee moeten doen met Hartwerk? "Plezier en vitaliteit binnen teams is ontzettend belangrijk. Door Hartwerk geef je niet alleen de kandidaat de gelegenheid om een carrière op te bouwen, je zorgt ook voor een positieve dynamiek in een team. Bovendien is mijn ervaring dat de kandidaat een heel loyale werknemer is, en dat is ontzettend waardevol in deze tijd. Andere bedrijven raken geïnspireerd doordat wij laten zien wat we doen en hoe we dat organiseren. Dan gaat er een soort van 'sociale aanstekelijkheid' werken", aldus Frank Heidanus.

 


Wilt u meer weten over Hartwerk, neem dan contact op met Hans van Es via 06-22345097.

Contact

Vind een vestiging in de buurt.

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Bekijk alle vestigingen

Aanmelden Voskamp nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen!