Het hart van elke van elke zonnestroominstallatie

 

telefoon.jpg0546-750512

De omvormer

De omvormer vormt het hart van elke zonnestroominstallatie; kies het merk daarom zorgvuldig. Het apparaat zet gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Tijdens die omzetting is het zeer belangrijk dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Het rendement van de omvormer is van essentieel belang. De omvormer is afgestemd op het vermogen van uw installatie en op uw unieke situatie. Wij adviseren u om een omvormer te kiezen van goede kwaliteit. Merken die in de loop van de tijd hebben aangetoond van goede kwaliteit te zijn, zijn onder andere SMA, Fronius, Growatt of Solar Edge. Belangrijk aspect in onze beoordeling van een omvormer is dat het belangrijk is dat deze uiterst stil is!

De plaats van de omvormer

Een omvormer produceert warmte en die warmte moet afgevoerd kunnen worden. Bij de plaatsing van de omvormer moet hier rekening mee gehouden worden, door hem bijvoorbeeld in een open ruimte te plaatsen. Daarnaast worden er kabels getrokken van de panelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast. Ook dit heeft invloed op de plaats van de omvormer. Een omvormer heeft ongeveer 40 bij 60 cm ruimte aan een wand nodig.

De voordelen van een optimizers

Om optimale energie uit zonnepanelen te halen, adviseert Voskamp Duurzaam de omvormer van Solar Edge inclusief optimizers. Het Solar Edge systeem geeft meer opbrengst per zonnepaneel, meer inzicht in de werking van de zonnepanelen individueel en is een veilig systeem.

Door alleen gebruik te maken van een omvormer, zijn zonnepanelen in serie gekoppeld. Minder goede zonnepanelen of zonnepanelen die in de schaduw liggen, kunnen dan invloed hebben op de opbrengst van alle andere zonnepanelen.
Bij het Solar Edge systeem wordt, op elk individueel paneel, een optimizer aangesloten, hierdoor ontstaat een parallelschakeling. Door de parallelschakeling zorgt dit systeem, ondanks schaduw van bijvoorbeeld een boom, dat elk paneel de maximale opbrengst doorstuurt naar de omvormer.

Doormiddel van een monitoringsportaal is het mogelijk om overzicht te hebben over de prestaties van de zonnepanelen als geheel maar ook apart per zonnepaneel.

Voordelen van het Solar Edge systeem zijn:

  • Maximale opbrengst per paneel door parallelschakeling
  • Schaduw op een van de panelen heeft geen negatieve invloed op ander panelen
  • Monitoring per paneel i.p.v. op omvormer  niveau
  • Veilig systeem. Met het Solar Edge systeem wordt bij oververhitting, een los contact of het uitzetten van de omvormer, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel.
  • 12 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar garantie op de bijgeleverde optimizers

Voskamp Groep. Samen sterk in maatwerk