“Eerst checken, dan politie”

In Nederland zijn (naar schatting) meer dan een half miljoen bedrijfsgebouwen en woningen voorzien van een alarmsysteem, die elektronische alarmmeldingen genereren. Onderdeel hiervan is de overvalknop, die door menselijk handelen wordt geactiveerd. De laatste jaren vinden er in Nederland ongeveer 1.000 tot 1.2000 overvallen per jaar plaats. Echter blijkt dat er veel vaker alarm wordt geslagen, waarbij het in 99% van de gevallen om een nodeloos alarm gaat. Dit komt vaak door vergissing of ander menselijk handelen, maar ook door technische onvolkomenheden. Hierdoor reageert de politie tienduizenden keren per jaar onnodig, met hoge prioriteit en politie-inzet op overvalalarmen. 

 

Om te voorkomen dat de politie te vaak in actie moet komen bij loos alarm zijn nieuwe afspraken gemaakt, die effect hebben op de manier waarop bedrijven, organisaties en particulieren gebruik maken van de overvalknop als onderdeel van de beveiliging. Deze nieuwe afspraken gaan per 1 juli 2021 in. Er is afgesproken dat vanaf dat moment de particuliere alarmcentrales (de meldkamer die de overvalmelding vanuit jou beveiligingssysteem ontvangt en opvolgt) een melding voortaan verifieërt. Wanneer er sprake is van een daadwerkelijke overval, wordt deze door de meldkamer gemeld aan de politie. Deze melding krijgt direct de hoogste prioriteit en de politie zal meteen in actie komen. 

 

Hoe wordt een overval nu gemeld?

Als er sprake is van een (mogelijke) overval, dan zijn twee mogelijkheden om deze te melden:

  1. Bij spoedeisende gevallen wordt gebeld met 112 waarbij de beller het incident meldt. De meldkamer van de politie ontvangt de hulpvraag en beoordeelt of – en zo ja welke - politie-inzet nodig is. De politie kent een prioriteit toe en bepaalt de soort inzet en inzettijd.
  2. De tweede mogelijkheid is het melden via een overval alarmmelding, gegenereerd door het inbraakbeveiligingssysteem. Dit kan door gebruik te maken van een overvaldrukknop of een noodcode. Het inbraakalarmsysteem waarschuwt na het signaal de Particuliere Alarm Centrale (PAC) die deze alarmmelding direct doorgeeft aan de meldkamer van de politie. Omdat het een melding van een overval betreft, volgt hierna direct politie-inzet met een hoge prioriteit. 

Per 1 juli 2021 worden de overvalmeldingen die bij de PAC binnen komen eerst geverifieerd, voordat deze doorgegeven wordt aan de politie. De politie reageert direct met de hoogste prioriteit om de heterdaadkracht en pakkans te vergroten. Deze extra stap zorgt er voor dat de politie duizenden keren per jaar nodeloos uitrukt, terwijl de prioriteit en reactiesnelheid op overvallen onverminderd groot blijft.

 

Wat betekent dit voor de bezitters van een overvalknop?

Als jij in bezit bent van een alarmsysteem met overvalknop of noodcode moet je een keuze maken voor een verificatiemethode. Er zijn een aantal geschikte oplossingen, zoals een visuele verificatie door middel van een cameraobservatiesysteem. Hiermee kijkt de alarmcentrale mee nadat zij de overval alarmmelding hebben ontvangen. 

Vaak is de overval alarmknop of noodcode een belangrijk onderdeel van de persoonlijke veiligheid, veilige bedrijfsvoering of het ervaren van een veilig gevoel. Om te voldoen aan deze nieuwe werkwijze raden wij dan ook aan contact op te nemen met ons voor een passend advies voor jou specifieke situatie. Onze adviseurs bespreken samen met jou de huidige wensen en behoeften, zodat we een oplossing kunnen bieden die perfect aansluit bij de situatie. Hierdoor ben je ook met deze nieuwe werkwijze verzekerd van een veilig, actueel en betrouwbaar systeem met overval alarmmelding. 

 

Als je geen gebruik (meer) wenst te maken van de mogelijkheid om door middel van een overvaldrukknop een overval alarmmelding te maken, dan hoeft u verder geen actie te ondernemen. 

Mocht je in het bezit zijn van draadloze of vast aangesloten overvaldrukknoppen, maar wens je deze niet meer te gebruiken, dan raden wij aan deze door ons te laten demonteren en te verwijderen. Zodat deze knoppen geen nodeloze meldingen meer veroorzaken en er ook geen verwarring of een situatie van schijnveiligheid ontstaat. 

 

Mocht je naar aanleiding van dit schrijven nog vragen en of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met jouw beveiligingsadviseur of via ons algemene telefoonnummer.

Contact

Vind een vestiging in de buurt.

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Bekijk alle vestigingen

Aanmelden Voskamp nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen!